Dezinfectanti cabinete medicale – Curatenia este o metoda de decontaminare utilizata cu rolul de a asigura indepartarea microorganismelor care se dezvolta pe suprafete, tegumente sau obiecte, impreuna cu indepartarea substantelor organice si a prafului.
Metodele de curatenie trebuie aplicate corect pentru a determina o decontaminare de pana la 98% apropiata de cea care se obtine prin dezinfectie. Prin curatenie se va actiona contra tuturor microorganismelor insa aceasta operatiune nu inlocuieste dezinfectia.
Dezinfectanti cabinete medicale – care sunt cele mai bune produse?
Pentru domeniul medical se folosesc dezinfectante cabinete medicale speciale si aprobate de unitatile competente.
Dezinfectanti cabinete medicale – ce este dezinfectia?
Dezinfectia reprezinta un proces prin care toate microorganismele patogene sun distruse exceptie facand sporii de bacterii existenti pe obiectele aflate in mediul inert. Se aplica dezinfectia in cazul in care curatenia nu poate elimina riscul de raspandire a infectiilor si sterilizarea nu este impusa.
Pentru orice activitate de dezinfectie din domeniul medical se utilizeaza substante dezinfectante cabinete medicale sau substante pentru instrumente.
Dezinfectanti cabinete medicale – substante chimice aprobate de ministerul sanatatii
In cabinete medicale se realizeaza dezinfectia utilizand substante chimice. Etichetarea produselor se va face conform cu legile in vigoare si va contine obligatoriu in mod explicit concentratia de utilizare si timpul de actiune aferent pentru fiecare actiune in parte.
Dezinfectanti cabinete medicale – diferenta intre detergenti si dezinfectanti
Produsele etichetate ca fiind detergenti dezinfectanti nu sunt similare cu cele etichetate ca dezinfectanti. Detergentii dezinfectanti utilizati in concentratiile recomandate de catre producatori in in mare parte actiunea de a curata. Dezinfectia trebuie realizate cu produse care au fost etichetate ca si dezinfectanti.
Pentru dezinfectanti este foarte importanta cunoasterea actiunii virulicide care distruge virusii ce se transmit prin sange sau produse de sange.
Dezinfectanti cabinete medicale – clasificarile dezinfectiei
Exista mai multe clasificari ale dezinfectie conform normelor in vigoare iar clasificarea are la baza tipul de microorganisme pe care detergenul le poate distrge si tine cont de contactul necesar pentru distrugerea microorganismelor. Tinand cont de aceste criterii, dezinfectia este clasificata in mai multe nivele:
- Sterilizare chimica
- Dezinfectie de nivel intermediar
- Dezinfectie de nivel inalt
- Dezinfectie de nivel scazut.
Sterilizarea prin metode chimice are rolul de a distruge microorganismele si un numar mare de spori bacterieni. Timpul de contact care este necesar poate fi de cateva ore. In mod obligatoriu se vor respecta recomandarile producatorilor cu privire la timpul de contact si la conditiile de implementare.
Dezinfectanti cabinete medicale – dezinfectia de nivel inalt
Dezinfectia de nivel inalt are rolul de a distruge absolut toate microorganismele exceptie facand un mare numar de spori bacterieni. Timpul in care substanta chimica va actiona pe substrat este de minim 20 de minute. Se impune respectarea recomandarilor oferite de producator cu privire la concentratie si la timpul de actionare.
Dezinfectia de nivel inalt poate fi realizeta utilizand produse etichetate de producatori si avicate ca produse dezinfectante la concentratia specifica la care se pot distruge toate microorganismele in afara de anumiti spori bacterieni.
Dezinfectanti cabinete medicale – dezinfectia medie
Dezinfectia medie poate distruge bacteriile aflate in forma vegetativa, virusuri si fungi dar nu si spori bacterieni. Pentru acest tip de dezinfectie este nevoie de un timp de minim 10 minute de contact intre dezinfectant si suprafata tratata.
Dezinfectanti cabinete medicale – dezinfectia scazuta
Dezinfectia scazuta distruge foarte multe bacterii aflate in forma vegetativa, anumiti fungi dar nu microorganismele rezistente sau sporii bacterieni. Se impune un timp de contact intre substanta dezinfectanta si suport mai mic de 10 minute.
0 Comment